Simon11

Socker över allt, dags att öppna ögonen

Idag är det socker överallt. Det gäller verkligen att hålla koll på vad det är vi stoppar i oss. Tyvärr döljer många företag gärna socker i sina produkter. De har fina förpackningar som ser och får oss att tro att det skulle innehålla något nyttigt men i själva verket är det bara en massa dolt socker.

Detta jobbiga är kanske att de knappast behöver gömma de. I Sverige är det lag på innehållsförteckning och det är inte svårt att bara vända på produkten och faktiskt läsa vad den innehåller. Trots detta förvånas jag ofta när man pratar om vanliga produkter och folk blir förvånade när man talar om hur mycket socker det faktiskt innehåller.

Folk ser ner på att man äter godis eller fikar, men att dricka en ”hälsodryck” eller en ”proteinbar” som innehåller lika mycket socker har blivit helt okej. Jag tränar mer än vad de flesta gör och använder förhållande viss lite kosttillskott, varför? Svaret är enkelt, det heter Kosttillskott och är ingen ersättning för vanlig mat. Skulle jag klara mig utan att jobba och bara ha min egen träning att fokusera på skulle jag inte ta några tillskott alls. Men ibland räcker inte tiden till och då tar jag hjälpen utav just de, ett tillskott. Inte en ersättning.

Det är inget fel att äta socker i måttliga mängder. Tyvärr idag är de mängderna helt borta.
År 1700 åt vi ca 0.1 kilo socker per år
År 1750 åt vi ca 0.4 kilo socker per år
År 1850 åt vi ca 4 kilo socker per år

Idag äter vi mer än 40 kilo socker per år, samt att vi har en mer stillasittande vardag. Kan vara läge att se över hur mycket socker du verkligen får i dig. Vi har ökande hälsosjukdomar som fetma och diabetes. Diabetes som för i tiden kallades för sockersjukan. Kanske dags att ta tillbaka det namnet igen då vi inte längre verkar respektera hur farligt socker faktiskt kan vara i fel doser.

Har du nu läst hela inlägget hoppas jag att du delar de så vi hjälper varandra att få bort sockret ur vår vardag.

Flyttande sockret är det allra värsta.

Etiketter: kost

Kommentera gärna:

  • Emma • 19 mars 2014 18:40:50
    Smaksatt tomatpuré (typ basilika eller vitlök) innehåller socker, hur sjukt är inte det?

    Äter man socker vill man gärna att det ska vara självvalt, till exempel om man äter en bakelse eller godis när man vill gotta till det lite, men man vill för fan inte att såser och helt vanliga livsmedel ska innehålla skiten.
  • Peter • 19 mars 2014 14:10:06
    Intressant och bra skrivet. Men jag vill bara slänga in en sak om just det här med drickan och i princip allt annat som innehåller detta som kan vara mycket mycket farligare, alla dessa E-ämnen. Det finns en uppsjö med dessa ämnen som kan ge allvarliga reaktioner,allergiska reaktioner och som kan ändra hormonsystemet som kan bidra med hyperaktivitet m.m, listan kan göras lång. Vi får tok i oss för mycket socker,det är helt klart,men en sak som jag brukar säga är att jag äter hellre ren och vanlig socker än t ex alla dessa kemisk gjorda sötningsmedel,som är upp till 6-7-800 gånger så starkare än vanligt socker. En sak med sötningsmedel är att kroppen kan inte ta hand om det och det följer med urinet ut, men nåt som uppfattar och känner av sötningsmedlet är hjärnan. Du kan tänka dig insulinpåslaget om ett sötningsmedel är 800 gånger starkare än socker....Det om nåt ökar risken för diabetes. Förstår att denna artikel handlar om socker men många tänker inte på det här med sötningsmedel eller E-ämnen överhuvudtaget. Keep up the good work!

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln