Simon11

Vikten Av Träningsplanering & Träningsdagbok

Att göra en träningsplanering är ett bra redaskap för att komma ännu lite längre med sin träning. Att träna kan kännas som ett stort projekt men två väldigt enkla sätt så som en träningsplanering och träningsdagbok kan göra underverk för resultaten.

Ibland får man en skev bild av hur verkligheten igentligen är, när man frågar folk om hur mycket dem tränar är de inte alla som kan svara på den och endel säger gärna att de har tränat några flera pass än vad som igentligen genomförts. Men men både en träningsplanering och en träningsdagbok kan man följa utvecklingen i sin egen träning och se hur mycket det igentligen är man tränar. Ibland är det inte den som tränar mest som tränar bäst.

Martin Lidberg berättade för mig att han hittade sin bästa nivå när han tog bort ett pass i veckan från sin träning och gick ner till nio pass i stället för tio. Då kände han sig piggare och fick en ordentlig återhämtning och kunde ta i mer på passen han tränade och fick mer kvalite i sin träning. Det är individuellt och det handlar om att träna smart efter de mål man har.

Har du aldrig gjort en träningsplanering kan man göra en väldigt enkel själv, bestäm dig för hur många pass du ska träna i veckan. När du gjort det se efter vad ditt mål är, är det bara att må bra och ha en bra fysisk aktivitet kan du dela upp det ganska lika på kondition och styrka, men har du ett mera specifikt mål kanske du ska lägga in mera kondition eller stryrka för att nå just dina mål. Kom dock ihåg att aldrig helt utesluta någon träningsform, dvs att du bara tränar stycka eller kondition. Man kan träna olika i olika perioder, ska här ge ett enkelt exempel på hur man kan förbättra både sin styrka och kondtion genom att träna fyra pass i veckan i 8 veckor.

De första fyra veckorna tränar vi 3 styrkepass och 1 konditionspass och bygger här upp styrkan men underhåller mest kondionen. Efter fyra veckor strukturerar vi om träningen och byter så att vi tränar 2 styrkepass och 2 konditionspass, nu kommer vi att underhålla den styrkan vi byggde upp under de fyra första veckorna och samtidigt öka konditionen genom att vi har bytt ut ett styrkepass till ett kondtionspass.
Detta är en enkel periodiseringsträning för att få bättre reslutat av att träna smartare än att hela perioden tränat likadant. Kroppen mår bra av variationen som en periodisering ger.

En träningsdagbok är bra för dig själv att skriva ner vad du tränat och dina reflektioner kring dina framsteg och det som man kan ha lite svårare för på träningarna.

Man kan göra träningsplaneringar väldigt komplicerade som sträcker sig över flera år, eller en enklare bara för att vet hur man ska träna fram till semestern, ett lop eller något annat kul som motiverar en. Välj din egen nivå och utgå från den, träning handlar inte om att tävla, det handlar om att utveckla sig själv.

Träna smart ger de bästa reslutaten
Träna smart ger de bästa reslutaten
Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln