Simon11

Alkohol & Socker vardag eller Helg

Häromdagen så skrev jag ett inlägg om alkoholen under semestern, men sockret verkar ha en lika stor plats. Jag vill tydliggöra att jag inte tycker det är fel att dricka lite vin till maten eller lyxa till det med något gott någon gång i veckan. Men idag känns det som att det är mera vanligt att man äter onyttigt än nyttigt. Detta gäller givetvis inte alla men allt för många. Det finns många aspekter, endel har kommenterat och kontaktat mig och tycker att man ska få göra som man vill och att man lever bara en gång. Ja det stämmer vi lever bara en gång så varför inte ta hand om det, fettma och socker kopplade sjukdommar ökar som en löpeld och har inte minsta tendensen till att minska, det kostar alla oss skattebetalare ofantliga summor och det är absolut inte det värsta, många familjer drabbas hårt av någon som skulle gå enkelt att reglera med en nyttigare kost.

En sak jag tror många inte tänker på eller ens vet om är alkoholens påverkan av levern, där alkoholen förbränns, men därförbräns även fettet. När vi intar alkohol i våran kropp så stannar kroppens fettförbräning av för att klara av att hantera det gift som attakerar kroppen, för det är så vår kropp ser på alkohol. Detta stop varar självklart olika långt beroende på intag och person. Men det stoppar fettförbräningen på alla. Så dricker du alkohol och äter en maträtt, nyttig eller onyttig så kommer din kropp inte förbränna något fett på ett par timmar. När alkohol intas varje dag som är vanligt på semester så kan det få väldigt allvarliga konsikvenser på långsikt.

Gör man allt med måtta så är det självklart ingen fara, men att äta oboy, sockrade flingot, choklad kräm på mackor till frukost, chips och kakor med läsk till mellanmål, pizza eller hamburgare och läsk till lunch osv och när vuxna dessutom lägger in alkohol i den kosten så är det en säker väg till diabetes i längden. Tänk på att du är ett föredömme för dina barn och de kommer göra som du gör inte som du säger.

Etiketter: kost träning tänkvärt

Kommentera gärna:

  • Ann-Katrin • 24 juli 2014 17:22:38
    Så sant, så sant. Vi lever bara en gång och just DÄRFÖR hör processad mat, konstgjorda sötningsmedel, kemikalier och annat inte hemma på mitt matbord. Jag unnar mig VERKLIGEN god och bra mat hela tiden, inte bara ibland - men tack vare en bra matuppfostran finns ingenting som får mig att gå igång mer än god, vällagad mat från grunden, och därför kan jag också "unna" mig varje dag. Min kropp gillar också något sött då och då. Med riktigt socker, inte kemikalier. Men det är den riktiga goda maten gjord på bra - inte nödvändigtvis dyra - råvaror som är det som verkligen får mitt huvud, min kropp och mina smaklökar att gå i spinn. Långkok sköter sig själva om man har mycekt att göra och inte har tid att stå i köket. Tycker det är väldigt bra att du tar upp det du skriver här, inte minns hur man som vuxen måste tänka på att man faktiskt är en förebild. Våra (och andras) barn kommer att ta efter inte bara våra träningsrutiner, men också våra matvanor och våra beteendemönster. Mat - BRA mat - måste göras till något lustfyllt och roligt.
  • Veronica • 8 juli 2014 01:00:53
    Mkt bra inlägg! Du tänker i ett större samt längre perspektiv
    , det gäller att hitta en livsstil som håller för ett gott liv :)
  • Burgar kungen • 7 juli 2014 23:10:00
    Håller helt klart med dig om i stort sätt allt, men jag har alltid inbillat mig att om man klappar ihop en hamburgare på lite fettsnål högrevs färs har ett bra bröd till de och inte överdriver dressingen tillsammans me lite fräscha grönsaker är en helt okej måltid för en person som tränar hyffsat mycke och inte deffar. Men de kanske bara är min önskedröm?
  • Jimmy Striger adhdpappan • 7 juli 2014 21:44:36
    Helt rätt Simon! Har själv skrivit om alkoholen och det är farligt när de små boostas in i vardagens liv. Precis som du skriver, oboy som
    Start på dagen och sen rullar de på...
    Bra inlägg som delas av mig!
    Ha det bäst

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln