Simon11

Alkohol ger sämre träningsresultat

Att träning är nyttigt och minskar risken att drabbas av sjukdomar känner de flesta till. Däremot är det inte lika välkänt vad som händer med hälsoeffekterna om man samtidigt konsumerar alkohol.

Alkohol i samband med träning

- Alkohol motverkar eller förstör hälsofördelarna med fysisk träning.

- Träning minskar risken för stress, depression och högt blodtryck medan alkoholen ökar risken att drabbas. - För att träning ska vara nyttig krävs att kroppen får möjlighet till återhämtning. Dricker du alkohol under vilan störs den här processen.

Dan Leijonwall som är specialistläkare på idrottsdoktorn.se berättar att träningen har enorm potential för hälsan men att den samtidigt innebär risker.

- Man kan prata i dagar om hälsoeffekterna av träning. Det finns massor av hälsovinster med att träna. Man blir starkare och man sänker sina stressnivåer bland annat. Men träning är också potentiellt skadligt, tränar man fel kan man skada sig eller till och med bli sjuk.

Bättre kondition är grundförutsättningen för en friskare kropp

Förbättrandet av den fysiska konditionen är grunden för andra hälsofördelar. För att uppnå resultat krävs att träningen är regelbunden, helst varar minst trettio minuter och har en viss intensitet. Längre och något hårdare pass har större hälsomässiga effekter än korta och lågintensiva. Men en förutsättning för detta är att kroppen får möjlighet att återhämta sig dagarna efter träningspassen.

- Man tränar för att bygga upp kroppen, men det som egentligen händer när man tränar är att man bryter ned kroppen. Efter träningen kompenserar kroppen och återställer det man skadat under träningen plus lite till. Det handlar alltså om en hyperkompensation.

Alkohol kan förstöra hälsovinsterna med träning

Det problematiska med alkoholkonsumtion i samband med träning är dels att alkoholen hindrar och förstör den nödvändiga återhämtningen. Dels att alkohol motverkar skyddet inför sjukdomar. Studier har visat att risken att drabbas av depression, hjärt/kärlsjukdomar, sömnbesvär, högt blodtryck, cancer och stress minskar av träning. Alkohol ökar istället risken för att drabbas av samtliga dessa problem och sjukdomar, särskilt vid högre konsumtion. Dan Leijonwall menar att träningens hälsoeffekter kan spolieras om man dricker alkohol.

- Man har inte mycket nytta av träningen. Om man till exempel har anlag för högt blodtryck så kan man utlösa det genom att dricka alkohol. Den hälsobringande effekten i träningen i det avseendet tillintetgörs. Och det är som att kasta pengarna i sjön att dricka alkohol om man avser hälsoeffekter på hjärtat. Alkohol triggar till exempel utvecklandet av kärlkramp och hjärtsvikt.

Olika människor är olika känsliga för alkoholens skadeverkningar


Hur mycket det är möjligt att dricka utan att hälsofördelarna med träningen försvinner är svårt att säga. Det beror på hur gammal man är, vilket kön man tillhör och ens individuella känslighet. Men som alltid när det gäller alkoholkonsumtion är unga personer och kvinnor känsligast.


- Det går inte att säga att om du dricker ett glas starköl per dag så får du de här effekterna. Det funkar inte så. Vissa tål kroppsligen mer alkohol än andra men det är ingenting man kan mäta. Utan grundtanken är att det alltid är negativt med alkohol i samband med träning.

Att träna mer får inte alkoholens negativa effekter att försvinna


Det går inte heller att kompensera för de negativa effekterna av alkoholen genom att träna mer. Snarare tvärtom, risken är att man istället då helt berövar kroppen möjligheten till återhämtning. Träningen blir då negativ och nedbrytande. Det nordiska helgdrickandet innebär också problem i sig.


- Många går ut på fredag och lördag kväll och festar till. Sen på måndagen har de jättedåligt samvete och går och tränar. Det är jättedumt. Eller så tränar man på torsdag och fredag för att man ska ut och festa på lördag. Då får man ingen återhämtning alls.


Ändå ska man ha klart för sig att stillasittande är negativt för hälsan. Det är med andra ord positivt att träna, men man bör alltså välja en dag som inte är dagen före eller efter en fest.

Källa: Systembolaget

Etiketter: kost träning tänkvärt

Kommentera gärna:

  • Tommy Billberg • 8 april 2014 07:31:38
    Du är vis. Det låter som texten skulle kunna ha kommit från min blogg från Friskis&Svettis Kalmar. Kul!

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln